Sivut eivät ole käytössä


Toiminta on lopetettu

Ota yhteys ANKKALAMMEN päiväkotiin! 
fi

ALOITUS PÄIVÄKODISSAMME


Uudessa päiväkodissa aloittaminen on lapselle ja usein koko perheelle iso asia. Haluamme varmistaa jokaiselle lapselle ja perheelle sujuvan ja mukavan alun päiväkodissamme. 

Olemme koonneet tähän muutamia vinkkejä, joiden avulla huoltajat voivat helpottaa lapsen päiväkodin aloitusta. Näin myös me voimme taata parhaan mahdollisen alun lapsen tarpeet huomioivaan ja suunnitelmalliseen varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen kanssamme! 

Mitä tulisi huomioida päiväkodin aloituksessa?


LAPSEN VAATETUS

Lapsi tarvitsee päiväkotiin vaihtovaatteet: 

  • housut ja paita sekä sukat ja alusvaatteet
  • hyvät jalkaa tukevat sisätossut
  • kumisaappaat ja muut säähän sopivat kengät
  • sadehousut ja sadetakki tai kurahaalari, lisäksi kurahanskat 

  • säähän sopiva päähine, niin kesällä kuin talvella


NIMI VAATTEISIIN

Kaikkiin lapsen vaatteisiin on hyvä laittaa nimi, mieluiten etu- ja sukunimi. Nimen voi kirjoittaa vaatetussilla tai tilata nimitarroja vaatteisiin kiinnitettäväksi.


HAE YKSITYISEN HOIDON TUKI 

Varhaiskasvatussopimuksen allekirjoituksen jälkeen perhe voi hakea yksityisen hoidon tukea KELA:lta. Yksityisen hoidon tukea kannattaa hakea hyvissä ajoin, sillä tukipäätöksen saamisessa voi kestää. Kun perhe on täyttänyt yksityisen hoidon tuen hakemuksen, tulee siitä ilmoittaa päiväkodin johtajalle (eel@saunalahti.fi). Päiväkodin johtaja täyttää palveluntuottajan osuuden hakemuksesta, jonka jälkeen KELA toimittaa tukipäätöksen perheelle.


HAE SISARUSLISÄ

Jos perheenne on oikeutettu sisaruslisään, kannattaa sitä hakea ajoissa. Sisaruslisän hakulomake ja myöntämisehdot löytyvät täältä.


PALAUTA TÄYTETTYNÄ TERVETULOA VARHAISKASVATUKSEEN -LOMAKE

Päiväkodissa aloittaessa varaamme perheelle ajan Tervetuloa varhaiskasvatukseen -keskusteluun. Ryhmän vastaava on tästä huoltajiin yhteydessä. Keskustelun tueksi saatte täytettäväksi Tervetuloa varhaiskasvatukseen -lomakkeen, joka on hyvä palauttaa päiväkodille hyvissä ajoin ennen keskustelua.


PALAUTA TÄYTETTYNÄ PÄIVÄKODIN KUVAUSLUPA

Perhe saa täytettäväksi päiväkodin kuvausluvan. Tällä vanhemmat voivat antaa luvan päiväkodille käyttää päiväkodin sosiaalisessa mediassa ja nettisivuilla anonyymejä kuvia lapsesta/lapsista. 


PALAUTA TÄYTETTYNÄ TINYAPP-KUVAUSLUPA

Perhe saa täytettäväksi myös TinyApp-kuvausluvan. Ilman sitä emme voi ottaa lapsestanne kuvia/videoita ja lähettää niitä perheelle TinyAppin kautta. Lupa on hyvä toimittaa päiväkotiin piakkoin aloituksen yhteydessä. TinyApp on tietoturvallinen viestisovellus.


TÄYTÄ TIEDOT TINYAPP-VIESTISOVELLUKSEEN

Kun lapsi aloittaa päiväkodissamme, perhe saa kutsun sähköpostitse TinyApp-viestisovellukseen. Sinne on hyvä lisätä ainakin lapsen kuva, huoltajien puhelinnumerot, varahakijat ja mahdolliset allergiat.


LAPSEN KUIVAKSI OPETTELU

Lapsen tulisi olla pääsääntöisesti kuiva aloittaessaan päiväkodissamme. Meillä ei ole lain vaatimia tiloja vaipanvaihtoon ja siihen liittyviä pesuja varten. Lapsella voi olla kuitenkin vielä vaippa päiväunilla.


PERHEEN ROOLI KIELEN TUKEMISESSA

Perheen rooli lapsen äidinkielen tukijana on tärkeä. Erityisesti kielikylvyn alussa lapsi voi kaivata aikuista, jonka puhetta hän ymmärtää, joten tällöin perheen antama tuki on korvaamatonta. Äidinkielen kehityksen turvaamiseksi huoltajien on hyvä kiinnittää huomiota kotona siihen, että lapsen kanssa jutellaan, luetaan ja lauletaan äidinkielellä.


HUOLTAJA(T) TUKENA PÄIVÄKODIN ALOITUKSESSA

Lapsen aloittaessa päiväkodin ensimmäiset päivät ovat tärkeitä. Osa lapsista lähtee heti innoissaan touhuamaan. Toiset haluavat seurata tilannetta rauhassa. Me haluamme, että jokainen lapsi saa tulla tutuksi päiväkotiympäristöön omalla tavallaan.

Huoltajien tuki on tärkeä lapsen aloittaessa uudessa päiväkodissa. On tärkeää, että huoltajat osoittavat kiinnostuksensa lapsen päivää kohtaan ja juttelevat lapsen kanssa kotona päivittäin päiväkotiin liittyvistä asioista; kavereista, leikeistä, ruuasta, ja muusta päivään liittyvästä. Tämä auttaa osaltaan luomaan lapselle turvallisen tunteen ja positiivisen kuvan uudesta päiväkodista. Ja toki tämä auttaa myös kuulemaan, jos jokin asia lasta mietityttää. Toivomme kuulevamme lapsenne ajatuksia esimerkiksi tuomisen/hakemisen yhteydessä, jotta voimme tukea lasta parhaalla tavalla päiväkodin aloituksessa. 

Huoltajan on hyvä tuoda lapselle esille, että päiväkodin aikuiset auttavat aina - he ovat siellä sitä varten. Jokainen aikuinen ymmärtää lasta, niin suomeksi kuin englanniksi. Myös elekieli ja kuvat auttavat meitä kommunikoinnissa.

Halutessaan huoltaja voi tukea lapsen päiväkodin aloitusta olemalla läsnä päiväkodissa lapsen ensimmäisinä päivinä. Lisäksi ennen päiväkodin aloitusta päiväkotimme pihalla voi käydä leikkimässä, jolloin piha tulee lapselle tutuksi ennen päiväkodin alkua. 


Heräsikö muita kysymyksiä? 

Ota yhteyttä tai katso kysymykset ja vastaukset -osiostamme, jos vastaus löytyisi sieltä.


Olisipa kiva nähdä lapsesi päiväkodissamme!